Endometriózis gyógyszeres és műtéti kezelése

Az endometriózis sajnos rendkívül gyakori, és az elmúlt időben egyre gyakrabban diagnosztizált betegség a nőknél. Körülbelül a nők 15-20%-át érinti. Súlyos alhasi fájdalmakat és meddőséget is okozhat. Nagyon nagy problémát jelent, hogy ezek a betegek sajnos évekig (átlagosan 6-7 évig!) járnak orvoshoz, amíg a megfelelő szakember felállítja a diagnózist és így lehetővé válik a gyógyítás.

Az endometriózis alapvetően műtéti és gyógyszeres úton kezelhető betegség, a gyógyítás módját szakmai irányelvek szabályozzák. Mindemellett ismert, hogy ez a betegség sajnos nagyon gyakran kiújulhat, illetve súlyosbodhat.

A kezelés első lépése általában műtéti. Rendkívül fontos tény, hogy az endometriózisos beteg sorsát alapvetően meghatározza, hogy a szükséges műtétet mennyire felkészült (az endometriózis ellátásában mennyire tapasztalt) orvos végzi, illetve, hogy az ellátás speciális endometriózis centrumban történik-e!

A II. sz. Női Klinikán abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy évtizedek óta működünk endometriózis centrumként, Magyarországon kiemelkedően jó műtői felszereltséggel rendelkezünk, illetve az ezen a területen dolgozó orvosaink tapasztalata is rendkívül nagy.

Klinikánkon az endometriózis műtéteinek döntő többségét laparoszkópia (hastükrözés) útján végezzük, még a legsúlyosabb esetekben, például az úgynevezett mélyen infiltráló endometriózisnál (DIE) is, ahol előfordulhat, hogy a beleken, illetve a hólyagon is található súlyos endometriózis. Ezek a laparoszkópos műtétek nagy szakmai tudást és tapasztalatot igényelnek, de a beteg számára rendkívül előnyös, hogy nincs hasi vágás, nincs műtéti heg, a gyógyulás pedig rendkívül gyors.

Az endometriózis mind műtéti, mind gyógyszeres ellátásában több mint két évtizedes gyakorlattal rendelkezem, hosszú évekig vezettem a Klinika endometriózis ambulanciáját, megszámlálhatatlanul sok endometriózisos hölgyet operáltam. A hozzám forduló, endometriózisban szenvedő betegek számára e tapasztalatnak köszönhetően a lehető legkorszerűbb, és legjobb gyógyulási eredményt ígérő ellátást tudom biztosítani.