Inkontinencia, hüvelyi süllyedések, szalagműtétek

Az inkontinencia (vizelettartási zavar) az évek előre haladtával a nők mintegy felét érinti. A vizeletcsepegés rendkívül kellemetlen tünet, akár a normális életvitel és a társasági kapcsolatok elvesztését is eredményezheti. Többféle okból következhet be, ezek elkülönítése nagyon fontos, mert ezen múlik a lehetséges kezelési megoldás is (gyógyszeres, vagy műtéti út).

A kismedencei szervek süllyedése (méh süllyedés, vagy előesés, hólyagsérv, végbélsérv) szintén gyakori problémát jelentenek. Ilyenkor a betegek hüvelyi nyomásérzést, idegentest érzést tapasztalnak, vagy észlelik a méh, illetve a hüvelyfal előesését. Ezek a tünetek gyakran járhatnak együtt inkontinenciával is.

A kismedencei süllyedések műtéti ellátása területén az elmúlt évtizedekben nagy változások következtek be, a modern műtéti megoldásokat azonban sajnos csak kevés magyar centrum alkalmazza. Ma már például a méh előesése esetén nem feltétlenül kell a méhet eltávolítani, léteznek olyan megoldások, amelyek révén a méh megőrizhető, és eredeti pozíciójában rögzíthető.

A vizeletelcsepegés (inkontinencia) korszerű műtéte ma már egyértelműen a szalag beültetés, sajnos számos helyen ma is a régi, kevés sikerrel járó műtéteket alkalmazzák.

A kismedencei süllyedések, illetve az inkontinencia műtétei mindig is a legkedveltebb műtéteim közé tartoztak. Európa vezető centrumait látogattam meg, és mindenhonnan igyekeztem a legjobb megoldásokat ellesni és itthon is bevezetni. Összesen ezernél is több hasonló beavatkozást végeztem, Magyarország számos helyéről kérnek fel ilyen típusú műtétek elvégzésére.