Jump to content
Prof. Dr. Ács Nándor logo

Prof. Dr. Ács Nándor logo

Mióma kezelése

Gyógyszeres és műtéti kezelés, embolizáció
A mióma a méh jóindulatú izomdaganata. Rendkívül gyakori, élete során a nők több mint felénél kialakul. Méretük néhány millimétertől akár görögdinnye nagyságúig is terjedhet. A miómák által okozott tünetek elsősorban méretüktől és elhelyezkedésüktől függően változnak, alhasi fájdalmakat, vérzési rendellenességet, bő, darabos, igen fájdalmas menstruációkat és meddőséget okozhatnak.

Régen a mióma megoldását a méh műtéti eltávolítása jelentette, sajnos vannak Magyarországon még ma is olyan nőgyógyászok, akik ezt az utat javasolják. A mióma korszerű kezelése ma három úton történhet, ezek a gyógyszeres kezelés, a miómát ellátó erek elzárása (embolizáció), illetve a mióma (és nem a méh) műtéti eltávolítása. Ezek közül a miómák mérete, elhelyezkedése, az általuk okozott panaszok, a beteg életkora, és számos más tényező figyelembe vételével kell a megfelelő terápiás megoldást kiválasztani. Meggyőződésem, hogy a mióma által okozott panaszoktól szenvedő beteg akkor kaphat optimális ellátást, ha kezelőorvosa mindegyik fenti megoldást tudja biztosítani.

Saját gyakorlatomban a miómák ellátása területén is több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezem. A gyógyszeres kezelés magyarországi bevezetésének egyik szakmai vezetője voltam. Az embolizációt a Radiológiai Klinikával együttműködve 700-nál több betegnél alkalmaztuk sikeresen.

A műtéti megoldást igénylő miómák esetén Klinikánkon egyértelműen az úgynevezett konzervatív műtétet részesítjük előnyben, azaz a mióma, vagy miómák eltávolítását, a méh lehetséges megtartása mellett. Nagyon fontos az is, hogy a műtétet az esetek döntő többségében laparoszkópia útján végezzük el, tehát a has megnyitása nélkül.

Kapcsolat

Itt érhet el

Prof. Dr. Ács Nándor
Telefon
+36 30 952 0861
Cím
1082 Budapest, Üllői út 78/a

Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika